Cztery wyzwania stawiane przez przemysł piekarniczy i ciastkarski, które mogą wpłynąć na trwałość taśm TPU

Cztery wyzwania stawiane przez przemysł piekarniczy i ciastkarski, które mogą wpłynąć na trwałość taśm TPU

W słodko-słonym świecie przekąsek, taśmy TPU są często niedostrzeganymi bohaterami w procesie przetwarzania żywności.

Taśmy zawdzięczają swoją niezachwianą pozycję na rynku różnorodnym właściwościom strony transportującej wykonanej z TPU, takim jak odporność na ścieranie, co gwarantuje gładkość powierzchni taśmy i jej łatwe czyszczenie. W tym miejscu należy też wspomnieć o elastyczności, szerokim zakresie temperatur roboczych, odporności na oleje i tłuszcze, właściwościach zapobiegających przywieraniu transportowanych produktów, co jest istotne w przypadku lepkiego ciasta.

Właściwości TPU są kluczowe, ponieważ taśmy wykorzystywane przy przetwarzaniu żywności działają w bardzo wymagających warunkach, które mogą wpłynąć nie tylko na ich żywotność, ale także na wydajność całego zakładu. Wybraliśmy cztery najważniejsze wyzwania, którym nasze taśmy muszą sprostać na co dzień. Należą do nich:

Wyzwanie 1: Wysoka temperatura

Taśmy TPU służące do podawania i wyjmowania produktów z pieca są ciągle narażone na działanie wysokich temperatur, np. na skutek kontaktu ze świeżo upieczonymi ciastkami. Temperatura robocza taśmy w wyniku przeprowadzanego w bezpośrednim sąsiedztwie procesu pieczenia może sięgać nawet 110⁰C. Taśmy, które muszą zachowywać wysoki poziom higieny, a nie są przystosowane do ciągłej pracy w takich temperaturach, muszą być wymieniane częściej, ze względu na pęknięcia i zużycie ich powierzchni.

Kolejnym często występującym zagrożeniem są problemy na łączeniach, które mogą czasami spowodować przestój całej linii produkcyjnej. Aby tego uniknąć, należy zastosować taśmy, które nadają się do ciągłej pracy w podwyższonych temperaturach.

Wyzwanie 2: Wilgoć i tłuszcz      

Aby ciastko było smaczne i aromatyczne, należy przeprowadzić proces usuwania wilgoci z surowego ciasta. Jego przebieg zależy od rodzaju wykorzystanych składników, a także od poziomu chrupkości, którego oczekuje się od końcowego wypieku. Wilgoć i tłuszcz zawarte w surowym produkcie mogą być wchłaniane przez materiał taśmy, szczególnie po stronie bieżnej. Stwarza to ryzyko rozwoju mikrobów i powstania biofilmu, co w dużym stopniu zagraża bezpieczeństwu żywności.

Materiały TPU są podatne na uszkodzenia w wyniku kontaktu z wodą – procesy, w których występuje wilgoć, mogą skutkować szybkim pogorszeniem się stanu taśmy. Wchłanianie tłuszczu przez taśmę może doprowadzić do zmiany współczynnika tarcia lub spowodować skurczenie się, a nawet rozwarstwienie taśmy, wpływając na wydajność całej linii produkcyjnej.

Wyzwanie 3: Procedury intensywnego czyszczenia

W każdym zakładzie zajmującym się przetwórstwem żywności utrzymywanie najwyższego poziomu higieny jest kluczowe. Procedury związane z czyszczeniem są niezwykle istotne dla całej linii produkcyjnej, włączając w to przenośniki i taśmy transportujące, głównie ze względu na fakt, że częste czyszczenie jest niezbędne do utrzymania żywotności produktu końcowego.

Środki czyszczące na bazie pary lub wody, mogą spowodować uszkodzenie taśmy w wyniku hydrolizy. Co więcej, w przypadku pary wodnej taśma będzie zużywać się szybciej ze względu na wysoką temperaturę. Korzystanie z taśm charakteryzujących się odpornością na hydrolizę i wyższe temperatury gwarantuje lepsze rezultaty czyszczenia i rzadszą potrzebę wymiany taśm. Ważny jest także rodzaj materiału TPU, ponieważ niektóre modele cechują się większą odpornością na stosowane środki chemiczne.

Wyzwanie 4: Resztki produktów

Półprodukty stosowane w przemyśle piekarniczym są zazwyczaj tłuste i lepkie, co powoduje odkładanie się resztek na powierzchni taśmy. Takie pozostałości usuwane są przez skrobaki, które mogą uszkodzić stronę transportującą taśmy, przez co nie będzie się ona nadawać do kontaktu z żywnością. Jeżeli strona transportująca posiada chropowatą powierzchnię, trudniej jest usunąć resztki jedzenia, co ma wpływ na wzrost zanieczyszczenia, ponieważ na taśmie zostaje więcej produktu. Można tego uniknąć poprzez stosowanie taśm posiadających właściwości zapobiegające przywieraniu ciasta.

Wysokiej klasy taśmy TPU spełniają te wymagania

Wysokiej klasy taśmy TPU mogą sprostać nawet najsurowszym wymaganiom przemysłu piekarniczego. Taśmy poradzą sobie z tłuszczami pochodzącymi z pożywienia, nawet w podwyższonych temperaturach. Ponadto są cenione za swoją jednolitą powierzchnię pozbawioną porów, która posiada właściwości zapobiegające przywieraniu produktów, odpowiednią elastyczność i stabilność w szerokim zakresie temperatur.

Nowe taśmy Habasit Premium TPU przeznaczone do kontaktu z żywnością

Aby pomóc naszym klientom w podejmowaniu wyzwań, które stawia przed nimi codzienna praca, właśnie wprowadziliśmy na rynek nową generację taśm Habasit Premium TPU przeznaczonych do kontaktu z żywnością, cechujących się zwiększoną trwałością. Taśmy są odporne na hydrolizę i zostały dodatkowo zaimpregnowane po stronie bieżnej, co chroni je przed wchłanianiem wilgoci. Nowe połączenie przędzy i niestrzępiących się tkanin zmniejsza ryzyko wyrywania długich włókien z poszczególnych warstw taśmy i sprawia, że nadaje się ona nawet do pracy na nosku. Taśmy Habasit Premium TPU oferujemy z powierzchnią matową, błyszczącą i o strukturze wafla, w kolorze białym oraz niebieskim.

Masz problemy z taśmami transportującymi wykorzystywanymi w piekarni? Chcesz dowiedzieć się, w jaki sposób możemy zoptymalizować Twoją linię procesową? Zostaw komentarz pod tym wpisem lub wyślij wiadomość e-mail na adres: expert.blog@habasit.com.

3 kwietnia 2018  |  Dodane przez

Bernd Roser

Bernd Roser (Product Manager) jest odpowiedzialny za taśmy transportujące przeznaczone do kontaktu z żywnością. W firmie Habasit pracuje od ponad 20 lat. Posiada rozległą wiedzę na temat przemysłu spożywczego, a w szczególności przemysłu piekarniczego i ciastkarskiego. Przemysł spożywczy dla Bernda nie polega jedynie na spełnianiu podstawowych wymogów, ale przede wszystkim na zapewnieniu smaku, przyjemności i wdrażaniu innowacyjnych pomysłów, które wzbogacają nasze życie. Językiem ojczystym Bernda jest język niemiecki; porozumiewa się także po angielsku, francusku i włosku.

Szukasz najlepszych rozwiązań dla swojej firmy?

Uzyskaj poradę